Ont i höften

Jag var ganska ung när jag började känna av en smärta i höften som du kan läsa mer om här. Det kom smygande och blev värre ju mer tiden gick. Ibland märkte jag att smärtan blev bättre och ofta tyckte jag att det berodde på vädret. När det var varmare var den lindrigare.

Tiden gick och jag levde med min smärta i hopp om att det var en tillfällig skada som jag dragit på mig på grund av att jag tränat fel eller liknande. Men smärtan i höften ville inte ge sig. När jag besökte vårdcentralen sa de först att jag troligtvis hade överansträngt mig.

Artros i unga år

Jag som många andra trodde att ont i lederna endast är något som äldre har, det stämmer inte. Jag fick till slut veta att jag har artros, om du inte vet vad artros är kan du läsa om det här. Jag kände att mitt liv var över, 30 år gammal och sjuk i lederna.

Jag lärde mig efter hand att livet inte tar slut, att det går att lära sig att leva med exempelvis höftsmärta, som du kan läsa här att det är vanligt vid artros. Det finns sätt att lindra smärtan på. Jag försökte på ändå hitta lycka i livet och vara tacksam för det jag har.

Lärt mig att leva trots allt

Ju mer tiden gick, desto mer förstod jag att det inte kommer att hjälpa att deppa ihop och tappa livsgnistan bara för att jag drabbats av artros. Det finns så mycket värre sjukdomar som kan drabba oss människor, och att ha ont i lederna är visserligen smärtsamt, men jag överlever.

Jag har även lärt mig vad som lindrar och vad som gör sjukdomen värre, och har kommit att anpassa mitt liv efter detta. Så med andra ord, det är inte bara gamlingar som får ont i lederna utan det kan drabba alla, även en 30-åring. Det viktigaste är att det går att leva med det!